söndag 14 september 2008

ORDLISTA

1. Partikel: en partikel är en liten del av något och kan också kallas för beståndsdel. Man kan till exempel säga att damm är en sorts smutspartikel.
2 Atom: (denna vackra partikel beskriver vi faktiskt i vår tidning, men detta får väl bli en sorts förhandsvisning!). Atomen tros vara en av världens minsta beståndsdelar. Under en lång tid trodde man faktiskt att den var den allra mista pusselbiten av det väldiga pusslet av saker runt omkring oss, men detta var fel. Saken är faktiskt den att det finns ännu mindre delar inuti själva atomen. Dessa delar är laddade; det vill säga de har antigen flera plusladdningar eller minusladdningar (som siffrorna i matten!). Utgår man från detta så kan man tänka sig att atomen är byggd av ännu mindre klot som sitter på ett visst sätt. I mitten har vi de plusladdade kloten samt lika många oladdade (lika många minus som plus) och runt dessa cirkulerar negativt laddade partiklar också dom är lika många. Det hela kan liknas vid ett solsystem där de positiva- och oladdade partiklarna är solen och de negativa pariklarna är planeterna. Då en atom blir positivt laddad så har alltså ett av de negativa kloten lämnat den och tvärtom vid negativt laddade atomer.
3. Atomkärna: vad man kallar de positiva- och oladdade partiklarna som finns i mitten av atomen.
4.Radioaktiva ämnen: (även detta kommer i tidningen). Dessa ämnen skickar ut strålning. Detta innebär i princip att ämnet skickar iväg mindre partiklar av sig själv. Dessa ämnen delar alltså sig själva.
5.Detonering: när man sätter igång bomben.
//Dunkis

Inga kommentarer: